Pesten: niet toegestaan.

Pesten op school is een probleem dat bijna overal ter wereld voorkomt. Kinderen die gepest worden, ondervinden hier veel last van. Zowel nu als in de toekomst.

KiVa is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Pesten wordt gezien als een groepsverschijnsel. Kiva focust zich niet alleen op de pesters en het slachtoffer, maar gaat ervan uit dat de hele groep een rol speelt bij pesten. Kinderen pesten bijvoorbeeld om hun populariteit te vergroten. Als de hele groep pesten afkeurt en optreedt tegen pesters, dan zullen pesters sneller stoppen met pesten.

Uit evaluaties blijkt dat op KiVa-scholen minder gepest wordt. Het heeft ook het cyberpesten laten afnemen.

Het is belangrijk dat zowel op school als thuis de boodschap wordt gegeven dat pesten niet is toegestaan en dat kinderen die gepest worden op onze steun kunnen rekenen.

Wekelijks worden er KiVa-lessen gegeven in alle groepen om pesten snel te herkennen en te stoppen. er zijn 10 thema’s, met 10 regels. De benadering is:

  • Hoofd: Wat is pesten, welke rollen zijn er in een groep, wat is een goede groep, hoe kan ik een gepest kind helpen?
  • Hart: Wat doet het met je?
  • Handen: Wat kun je doen om pesten tegen te gaan?

We zijn er niet allemaal verantwoordelijk voor dat er gepest wordt, maar we zijn er wel allemaal verantwoordelijk voor dat het stopt.

Verder lezen? Klik hier